středa 18. listopad 2020 0:00

Jak se pije káva v Čechách a na Slovensku

Káva je základ života, nebo alespoň každého dne a odpoledne pro všechny pracující i relaxující Čechy a Slováky. A potvrzují to i aktuální data o spotřebě kávy. Věděli jste, že na celém světě se vypije přes dvě miliardy šálků? Jen v České republice za měsíc každý z nás vypije průměrně 51 káv, což dohromady dělá až 5 kilogramů kávy ročně. Slováci jsou nám se svými 4,7 kg v patách. Tím jsme se umístili na 11. a 13. místě v Evropě.

Celkem až 96 % aktivní populace v Čechách a na Slovensku pije kávu. Zkrátka to vypadá, že bez ranního šálku na nastartování nezačne den pro nikoho z nás. Pro srovnání, absolutní přeborníci v pití kávy jsou Finové a podobně je to i v ostatních severských zemích. Vypijí až dvakrát tolik než my, tedy 10,3 kg kávy na osobu za rok, oproti tomu Rumuni pouhých 2,5 kg. U nás máme ale nakročeno dobře, meziročně spotřeba kávy stoupla o 3,8 % v Čechách a o 5,2 % na Slovensku. *(zdroj: Interní dotazníkové šetření CCHBC JAN 2020)

 

Proč a kde kávu nejčastěji pijeme?

Nejčastějším důvodem pití kávy překvapivě není probuzení a soustředění v práci, což odpovědělo 23 % tázaných, ale prim hraje skvělá chuť (33 %). Důležitý je i relaxační efekt (22 %), a z pouhého zvyku pije kávu 22 % lidí. *(zdroj: Nielsen Admosphere říjen 2020 a Slovnaft „Veľký kávičkársky prieskum“ október 2018)

 

Více jak polovina Čechů začíná s kávou hned po ránu ještě doma a hladinu kofeinu doplňuje po obědě v kanceláři, kávou z kávovaru. Až 47 % dotázaných se těší do práce právě díky kávě, která tam na ně čeká. Naopak, Slováci si obvykle vystačí s jedním šálkem silné kávy na začátek dne. *(zdroj: Simple Coffee FEB 2020)

 

Pouhých 6 % Čechů a 13 % Slováků si vychutnává kávu v kavárnách či restauracích a jen 2 % dotázaných venku či na cestách. Oproti tomu až 71 % si dá kávu nejraději doma. A právě milovníky domácí kávy bude zajímat, že jedna z nejoblíbenějších kávových značek světa, Costa Coffee, je nově k dispozici i pro domácí použití, nejen v kelímcích a hrníčcích od profesionálních baristů v ikonických Costa kavárnách. To se hodí hlavně teď, když je celý svět vzhůru nohama.

 

112 pokusů a jazyk pojištěný na 10 milionů liber

První kavárna Costa Coffee byla založena italskými bratry Bruno a Sergio Costa roku 1971 v Londýně a od roku 2010 mnohokrát vyhrála hlavní cenu a titul Nejlepší kavárenský řetězec v Evropě v rámci prestižní soutěže European Coffee Awards. Bratry Costovy stálo 112 pokusů, než přivedli na svět jedinečnou recepturu Mocha Italia a dodnes jsou při výrobě dodržována přísná pravidla a vysoké standardy, které splňuje pouze 5 % všech vypěstovaných kávových zrn. Kávový mistr Gennaro Pelliccia, který dohlíží na prvotřídní a bezchybné pražení, si dokonce nechal pojistit svůj jazyk na 10 milionů liber.

 

Není káva jako káva

Doma si nejraději děláme instantní kávu (58 %) či takzvaného „turka“ (37 %). *(zdroj: Nielsen Retail) Ti, co si rádi přidají do kávy mléko, volí caffé latte (14 %) či cappuccino (13 %). Není ale káva jako káva a i ti, kteří nejsou zkušení znalci kávy, snadno poznají rozdíl v chuti, který se liší způsobem pražení. Vše se pozná na barvě kávových zrn. Pokud jsou zrna světlejší, mají kyselejší chuť a zároveň slabší kávové aroma. Střední pražení zabarví zrna do nahnědlé barvy a způsobí osvěžující, sladší chuť čokolády, citronové kůry a karamelu. Takovou je třeba směs The Bright Blend, která je ze 100 % jihoamerických zrn Arabica.

 

Středně silné pražení stupně 8 zdůrazňuje lahodnou chuť ořechů, jako například klasická originální receptura Costa Coffee The (Legendary) Signature Blend, obsahující vyváženou směs kávy Arabica a Robusta. A konečně, silným pražením kávy po tmavá zrna dosáhnete intenzivní a výrazné chuti kávy, karamelu, ořechů a čokolády, kterou najdete třeba v balíčku kávy The Signature Blend Dark. Všechna kávová zrna produkovaná Costa Coffee jsou pomalu pražená, čímž udrží větší množství přírodních olejů, a tím získají výraznější lahodnou chuť.