čtvrtek 12. listopad 2020 0:00

Cuketa – poklad, který si snadno připravíte nasladko i naslano

Cuketa neboli tykev obecná se řadí k nejoblíbenějším zeleninovým plodům vůbec. A není se čemu divit, jejich využití je nekonečné. Můžete je péct, smažit i konzumovat zasyrova. Navíc určitě oceníte její blahodárné účinky na lidský organismus – detoxikuje, odkyseluje i uklidňuje mysl. Uvidíte, že se cuketa v kuchyni neztratí a vaše tělo vám za ni poděkuje.

Co připravit z cukety

Cuketa je známá především díky italské polévce minestrone, ale také jako jedna z hlavních ingrediencí pro přípravu ratatouille. Snadno z ní připravíte také krémovou polévku, pomazánku, řízky i buchtu. Variant zpracování existuje několik, takže se vám v kuchyni bude rozhodně hodit. Cuketa má jemnou chuť, kterou můžete lehce zkombinovat s výraznější zeleninou. V poslední době je hodně oblíbený zeleninový dort, na kterém si rádi pochutnají i zatvrzelí masožrouti.

 

Zeleninový spirálový dort

 

Na těsto:

- 180 g hladké pšeničné mouky v bio kvalitě

- 80 g bio másla v pokojové teplotě

- 2 polévkové lžíce studené vody

- 1 čajová lžička soli

Na dort:

- 2 bio cukety

- 3 bio mrkve

- 2 menší bio cibule

- 1 bio červená paprika

- 6 bio vajec

- hrst strouhaného parmezánu v bio kvalitě

- 1 balení balkánského sýru v bio kvalitě

- rostlinný olej v bio kvalitě na vymazání

- sůl a pepř na dochucení

 

Do mísy dejte mouku, sůl a máslo. Vše zpracujte a ze vzniklé drobenky za přidání vody vytvořte hladké těsto. Pokud se směs bude drolit, nebojte se a přidejte vody více. Takto vypracované těsto zabalte a dejte odpočinout do lednice. Po půl hodině ho vyndejte a nechejte ještě 5 minut odstát při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 stupňů a do vymazané formy vložte těsto tak, aby bylo ve všech místech pečící formy a mírně přesahovalo okraj. Nakonec na několika místech propíchněte vidličkou, aby se při pečení nevytvořily vzduchové bubliny. Těsto tak krásně přilne k pečící formě a nenafoukne se. Pečte asi 10-15 minut.

 

Mezitím si připravte další ingredience. Zeleninu očistěte a nastrouhejte, nebo nakrájejte na dlouhé tenké plátky. Posléze papriku i s cibulí krátce osmažte na pánvi. Jakmile je těsto hotové, začněte s rolováním zeleniny od středu do okrajů. Doporučujeme začít s cuketou, kterou zatočíte do spirály a před koncem k ní přimotejte plátek mrkve a lilku. A takto, dle vlastní představivosti, přidávejte další zeleninu. Do prázdných prostor vložte cibuli a papriku. V míse smíchejte vajíčka, parmezán, sůl a pepř. Touto směsí zeleninu polijte a vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny při 170 stupních a na závěr posypejte balkánským sýrem.