Co připravit z cukety
Cuketa je známá především díky italské polévce minestrone, ale také jako jedna z hlavních ingrediencí pro přípravu ratatouille. Snadno z ní připravíte také krémovou polévku, pomazánku, řízky i buchtu. Variant zpracování existuje několik, takže se vám v kuchyni bude rozhodně hodit. Cuketa má jemnou chuť, kterou můžete lehce zkombinovat s výraznější zeleninou. V poslední době je hodně oblíbený zeleninový dort, na kterém si rádi pochutnají i zatvrzelí masožrouti.
Zeleninový spirálový dort
Na těsto:
- 180 g hladké pšeničné mouky v bio kvalitě
- 80 g bio másla v pokojové teplotě
- 2 polévkové lžíce studené vody
- 1 čajová lžička soli
Na dort:
- 2 bio cukety
- 3 bio mrkve
- 2 menší bio cibule
- 1 bio červená paprika
- 6 bio vajec
- hrst strouhaného parmezánu v bio kvalitě
- 1 balení balkánského sýru v bio kvalitě
- rostlinný olej v bio kvalitě na vymazání
- sůl a pepř na dochucení
Do mísy dejte mouku, sůl a máslo. Vše zpracujte a ze vzniklé drobenky za přidání vody vytvořte hladké těsto. Pokud se směs bude drolit, nebojte se a přidejte vody více. Takto vypracované těsto zabalte a dejte odpočinout do lednice. Po půl hodině ho vyndejte a nechejte ještě 5 minut odstát při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 180 stupňů a do vymazané formy vložte těsto tak, aby bylo ve všech místech pečící formy a mírně přesahovalo okraj. Nakonec na několika místech propíchněte vidličkou, aby se při pečení nevytvořily vzduchové bubliny. Těsto tak krásně přilne k pečící formě a nenafoukne se. Pečte asi 10-15 minut.
Mezitím si připravte další ingredience. Zeleninu očistěte a nastrouhejte, nebo nakrájejte na dlouhé tenké plátky. Posléze papriku i s cibulí krátce osmažte na pánvi. Jakmile je těsto hotové, začněte s rolováním zeleniny od středu do okrajů. Doporučujeme začít s cuketou, kterou zatočíte do spirály a před koncem k ní přimotejte plátek mrkve a lilku. A takto, dle vlastní představivosti, přidávejte další zeleninu. Do prázdných prostor vložte cibuli a papriku. V míse smíchejte vajíčka, parmezán, sůl a pepř. Touto směsí zeleninu polijte a vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny při 170 stupních a na závěr posypejte balkánským sýrem.