úterý 20. říjen 2020 0:00

Mrkvový krém

Použití kvalitních surovin je základem každého vaření. S nimi jde vaření skoro samo, vše chutná výtečně. Plodiny vypěstované v souladu s přírodou, v BIO kvalitě, mají vynikající chuť. Při jejich pěstování nebyla použita žádná umělá hnojiva ani chemické látky jako například pesticidy.

Takovou zeleninu pro přípravu vašich skvělých podzimních polévek seženete na eko farmách, které bioprodukty nabízejí například prostřednictvích bedýnkových systémů nebo přímým prodejem tzv. ze dvora. Dají se ale pořídit i v supermarketu. Tam je bezpečně poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry. Příprava hřejivé polévky je s nimi na dobré cestě!

 

Mrkvový krém

 

- 1 kg bio mrkve

- 1 bio cibule

- 2 stroužky bio česneku

- 1 lžička bio mletého kmínu

- 1-1,5 l bio zeleninového vývaru, nebo vody

- bio rostlinný olej

- sůl

- 2 lžíce bio másla

- 1 lžíce šťávy z bio citronu

- čerstvě mletý bio černý pepř

 

Očištěnou mrkev nakrájejte na větší kusy, vložte ji do pekáče vystlaného pečícím papírem, pokapejte olejem a osolte. Pečte v troubě předem vyhřáté na 200 °C zhruba 25-40 minut, dokud není mrkev měkká a na povrchu mírně zkaramelizovaná. V hrnci nechte zesklovatět cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a drcený kmín a zlehka orestujte. Po chvilce zalijte vývarem a vložte pečenou mrkev. Přiveďte k varu a vařte 15 minut, aby se všechny chutě spojily. Rozmixujte dohladka, zamíchejte do polévky studené máslo, dochuťte citrónovou šťávou a čerstvě mletým pepřem.

 

Celerová polévka s lískovými oříšky

 

- 1 bio celer

- 1 větší bio brambora

- 1 bio cibule

- 1 stroužek bio česneku

- 2 bio bobkové listy

- 1 lžička bio sušeného tymiánu

- 1l bio zeleninového vývaru, nebo vody

- 100 ml bio smetany

- sůl, bio pepř

- 50 g bio lískových ořechů

 

V hrnci nechte na olivovém oleji zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidejte bobkový list, tymián a česnek a zlehka orestujte. Do hrnce vložte dále na kostky nakrájený celer a bramboru, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Vařte do změknutí asi 30 minut. Vyjměte bobkový list a rozmixujte. Zjemněte smetanou. Při servírování posypte nasucho opraženými a nasekanými lískovými oříšky.

 

Dýňová polévka

 

- 1 menší bio dýně hokaido

- 1 bio cibule

- 2 bio brambory

- 1 bio mrkev

- 4 stroužky bio česneku

- 1 l bio vývaru, nebo vody

- půl lžičky bio muškátového oříšku (mletého)

- bio olivový olej

- 100 ml bio smetany na vaření

- sůl, pepř

 

Dýni zbavte semínek a nakrájejte ji na kostky. Brambory a mrkev oškrábejte a rovněž nakrájejte. Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nakrájenou zeleninu a krátce orestujte. Do hrnce prolisujte česnek, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Zalijte vývarem a vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Rozmixujte tyčovým mixérem a zjemněte smetanou na vaření.

 

Kaštanová polévka s pórkem

 

- 1 kg jedlých kaštanů

- 2 lžíce bio másla

- 2 lžíce bio rostlinného oleje

- 3 bio pórky

- 1 lžíce nasekaného čerstvého bio tymiánu

- 2 l bio kuřecího vývaru

- sůl, pepř

 

Syrové kaštany nařízněte do kříže a pečte v rozehřáté troubě (200 °C) cca 20 minut. Ještě teplé je vyloupejte a nakrájejte na kousky. V hrnci orestujte na oleji a másle nakrájené pórky, pouze bílé a světle zelené části. Po cca 7 minutách přidejte kaštany a tymián. Zalijte vývarem, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte asi půl hodiny vařit. Rozmixujte tyčovým mixérem najemno.