Takovou zeleninu pro přípravu vašich skvělých podzimních polévek seženete na eko farmách, které bioprodukty nabízejí například prostřednictvích bedýnkových systémů nebo přímým prodejem tzv. ze dvora. Dají se ale pořídit i v supermarketu. Tam je bezpečně poznáte podle označení logem biolistu nebo biozebry. Příprava hřejivé polévky je s nimi na dobré cestě!
Mrkvový krém
- 1 kg bio mrkve
- 1 bio cibule
- 2 stroužky bio česneku
- 1 lžička bio mletého kmínu
- 1-1,5 l bio zeleninového vývaru, nebo vody
- bio rostlinný olej
- sůl
- 2 lžíce bio másla
- 1 lžíce šťávy z bio citronu
- čerstvě mletý bio černý pepř
Očištěnou mrkev nakrájejte na větší kusy, vložte ji do pekáče vystlaného pečícím papírem, pokapejte olejem a osolte. Pečte v troubě předem vyhřáté na 200 °C zhruba 25-40 minut, dokud není mrkev měkká a na povrchu mírně zkaramelizovaná. V hrnci nechte zesklovatět cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a drcený kmín a zlehka orestujte. Po chvilce zalijte vývarem a vložte pečenou mrkev. Přiveďte k varu a vařte 15 minut, aby se všechny chutě spojily. Rozmixujte dohladka, zamíchejte do polévky studené máslo, dochuťte citrónovou šťávou a čerstvě mletým pepřem.
Celerová polévka s lískovými oříšky
- 1 bio celer
- 1 větší bio brambora
- 1 bio cibule
- 1 stroužek bio česneku
- 2 bio bobkové listy
- 1 lžička bio sušeného tymiánu
- 1l bio zeleninového vývaru, nebo vody
- 100 ml bio smetany
- sůl, bio pepř
- 50 g bio lískových ořechů
V hrnci nechte na olivovém oleji zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidejte bobkový list, tymián a česnek a zlehka orestujte. Do hrnce vložte dále na kostky nakrájený celer a bramboru, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Vařte do změknutí asi 30 minut. Vyjměte bobkový list a rozmixujte. Zjemněte smetanou. Při servírování posypte nasucho opraženými a nasekanými lískovými oříšky.
Dýňová polévka
- 1 menší bio dýně hokaido
- 1 bio cibule
- 2 bio brambory
- 1 bio mrkev
- 4 stroužky bio česneku
- 1 l bio vývaru, nebo vody
- půl lžičky bio muškátového oříšku (mletého)
- bio olivový olej
- 100 ml bio smetany na vaření
- sůl, pepř
Dýni zbavte semínek a nakrájejte ji na kostky. Brambory a mrkev oškrábejte a rovněž nakrájejte. Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nakrájenou zeleninu a krátce orestujte. Do hrnce prolisujte česnek, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Zalijte vývarem a vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Rozmixujte tyčovým mixérem a zjemněte smetanou na vaření.
Kaštanová polévka s pórkem
- 1 kg jedlých kaštanů
- 2 lžíce bio másla
- 2 lžíce bio rostlinného oleje
- 3 bio pórky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého bio tymiánu
- 2 l bio kuřecího vývaru
- sůl, pepř
Syrové kaštany nařízněte do kříže a pečte v rozehřáté troubě (200 °C) cca 20 minut. Ještě teplé je vyloupejte a nakrájejte na kousky. V hrnci orestujte na oleji a másle nakrájené pórky, pouze bílé a světle zelené části. Po cca 7 minutách přidejte kaštany a tymián. Zalijte vývarem, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte asi půl hodiny vařit. Rozmixujte tyčovým mixérem najemno.