úterý 15. září 2020 0:00

Nepečený tvarohový dort s ovocem

Vyzkoušejte osvěžující ovocné drinky i lehký nepečený dort. Konečně to vypadá na pořádně vysoké letní teploty. Nezapomeňte na pravidelné doplňování tekutin, vždyť každá sklenice s vodou či limonádou se dá krásně vyšperkovat. A ani milovníci sladkého se nemusí bát, lehké nepečené dorty potěší malé i dospělé.

Osvěžující letní jahodový drink

 

Ingredience:

1 l perlivé vody

450 ml neperlivé vody

50 ml citronové šťávy (cca 2–3 citrony)

50-100 g cukru krupice

200 g čerstvých nebo mražených jahod

10 větších lístků meduňky

meduňka, čerstvé jahody a citron na ozdobení

 

Postup:

1. Cukr smíchejte s 200 ml vody a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Sundejte z plotny, do hrnce přidejte lístky meduňky a nechte vychladnout.

2. Jahody rozmixujte s 250 ml vody. Pokud použijete mražené jahody, tak jimi drink krásně vychladíte.

3. Připravte si velký džbán. Z cukrové vody vyndejte listy meduňky a přelijte do džbánu. Do toho přidejte i rozmixované jahody s vodou, citronovou šťávu a perlivou vodu.

4. Přidejte led, promíchejte a rozlijte do sklenic. Každou sklenici ozdobte meduňkou a plátkem citronu, případně i na kousky nakrájenými čerstvými jahodami. .

Co by to bylo za léto bez sladkých dezertů? V horkém létě, spíš než čokoládové a máslové dorty, které mohou působit těžce a rychle se roztékají, ocení celé vaše okolí lehké nepečené dorty. Ty se podávají chlazené a lze je doplnit jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Zkuste dort navíc obohatit o bonbony Haribo, úspěch tak bude zaručen!

 

Nepečený tvarohový dort s ovocem

 

Ingredience:

1 kg polotučného tvarohu

100–150 g cukru (nebo 2 hodně zralé banány)

200 g dlouhých cukrářských piškotů

100 g kulatých dětských piškotů

200 g ovoce podle chuti (jahody, maliny, ananas)

 

Postup:

1. Tvaroh dejte do mísy robota a přidejte cukr. Nejdříve jen 100 g a vyzkoušejte, jak vám vyhovuje chuť krému. Můžete přidat i více cukru, ale v kombinaci s ovocem to většinou není nutné. Krém je možné osladit třeba i medem nebo dvěma hodně zralými rozšlehanými banány.

2. Nasaďte šlehací metlu a vyšlehejte krém.

3. Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru maximálně 18–19 cm. Kdo má formu větší, musí přidat ještě 500 g tvarohu.

4. Dno formy vyložte kolečkem vystřiženým z pečícího papíru, aby se vám pak s dortem lépe manipulovalo. Formu zavřete a na dno s pečícím papírem vyskládejte kulaté piškoty. Okolo formy vyskládejte dlouhé cukrářské piškoty tak, aby pocukrovaná strana byla z vnější části dortu. Piškoty skládejte postupně a vždy je zajistěte lžící krému, aby nepadaly. Skládejte jeden vedle druhého.

5. Až bude celý obvod dortu obložený piškoty, přidejte do formy ještě trochu krému a uhlaďte první vrstvu. Na tu naskládejte vrstvu ovoce nakrájeného na plátky.

6. A takto postupujte dál. Na vrstvu ovoce přijde krém, poté další vrstva kulatých dětských piškotů, zase vrstva krému, vrstva ovoce, vrstva krému a úplně nahoru vrstva piškotů. Nevrstvěte až k hornímu kraji piškotů, nezapomeňte, že ještě přijde vrstva Haribo. Dort zakončený vrstvou piškotů dejte vychladit přes noc do lednice.

7. Před podáváním sundejte okraj dortové formy a dort přesuňte na podnos. Okolo dortu pevně uvažte širší mašli. Je to ozdoba, která ale zároveň drží dort pěkně pohromadě.