pátek 5. červen 2020 0:00

Ostružinový koláč s tvarohem

Dopřejte si na snídani to nejlepší a sáhněte po tvarohu. Pomůže při hubnutí i nabírání svalů, a navíc obsahuje velké množství cenných látek, za které vám vaše tělo poděkuje. Velké množství bílkovin, aminokyselin, vitamínů, ale i spousta minerálních látek, jako jsou vápník, draslík nebo hořčík, dělá z tvarohu ideálního parťáka pro nastartování nového dne.

Vyzkoušejte recepty s tvarohem, které vás zasytí, ale také si skvěle pochutnáte.

 

Za tvarohem k farmářům

 

Neomezujte se ve svém výběru a volte hodnotné potraviny, které vám zaručí produkce z ekologického zemědělství. Výhoda tvarohu v bio kvalitě spočívá v kvalitě suroviny s vysokým obsahem zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin, kterých se v bio mléku nachází až o 68 % více než v tom klasickém.

 

Kromě toho se lokální farmáři, hospodařící v bio režimu, zaměřují na “welfare“ zvířat (tedy respektují jejich přirozené potřeby – krávy, ovce a kozy potřebují na pastvu, potřebují se socializovat a proto jsou chovány ve skupinkách a např. telata dostávají minimálně první 3 měsíce mateřské mléko) a zachování půdní úrodnosti (ekologičtí zemědělci nepoužívají pro dosažení patřičných výnosů ani umělá hnojiva, ani pesticidy, základem je půdní úrodnost, které dosahují osevním postupem – střídáním plodin, hnojením hnojem, kompostem či zeleným hnojením a podporou biodiverzity na farmě). Můžete si vybrat z desítek bio farem, které produkují bio mléko i mléčné výrobky a prodávají je přímo svým zákazníkům - ať už kravské, ovčí nebo kozí. Kromě farem je možné mléčné bioprodukty zakoupit i v běžné maloobchodní síti a on-line. Poznáte je podle označení logy biolistu nebo biozebry.

 

Ovesná kaše s tvarohem, medem a ovocem

 

Ingredience:

- 5 lžic bio ovesných vloček

- 100 ml bio mléka

- 150 g bio tvarohu

- 1 ks banánu

- hrst bio borůvek

- lžíce medu

- hrst oříšků

- hrst chia semínek nebo máku

 

Do hrnce nalijte mléko a nechejte chvíli ohřát. Následně přidejte vločky a nechte směs zhoustnout. Mezitím si připravte tvaroh, do kterého přidejte lžíci medu a následně směs přidejte do kaše. Ozdobte ovocem, oříšky a chia semínky.

 

Tvarohová pomazánka s medem, jablky a oříšky

 

Ingredience:

- 250 g bio tvarohu (zkuste například ovčí, má plnější chuť a vyšší obsah tuku – a právě tuk je nositelem chuti)

- 4 ks bio jablek

- 2 lžíce bio mléka

- 1 lžíce medu

- 1 lžíce vlašských ořechů

 

Do tvarohu za neustálého míchání přidáváme mléko, dokud se nevytvoří hladký krém. Do směsi na závěr vložte najemno nakrájená jablíčka, ořechy i med.

 

Ostružinový koláč s tvarohem

 

Ingredience:

- 170 g bio celozrnné mouky

- 125 g bio másla

- 125 g bio tvarohu

- 125 g třtinového cukru

- hrst bio ostružin

- 2 bio vejce

- 1/2 kypřicího prášku

- 2 lžíce bio mléka

- kůru z půlky citrónu

- máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy

 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Máslo pokojové teploty třete s třtinovým cukrem a postupně přidávejte žloutky. Posléze vložte tvaroh, vanilkový cukr a nalijte mléko. Vše dobře, ale opatrně promíchejte. Ve druhé míse smíchejte mouku s kypřícím práškem a přidejte ke směsi. Z bílku vyšlehejte sníh, který do vzniklého těsta opatrně vmíchejte. Směs přidejte na vymazaný a vysypaný plech nebo formu a ozdobte ovocem, případně mandlemi nebo jinými oříšky. Pečte asi 30 minut.

 

Co je BIO?

 

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

 

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.