Raspberry Spritz
K přípravě budete potřebovat:
80 ml Prosecco
40 ml Tanqueray
10 ml Bezinkový sirup
10 ml Malinový sirup
5-10 ks rozmačkaných malin
10 ml čerstvá limetková šťáva
na ozdobu – čerstvé maliny, máta a kůra citronu
Veškeré ingredience jednoduše smíchejte a podávejte na ledu. Rozmačkané maliny doporučujeme scedit, abyste se zbavili semínek. Sklenku nezapomeňte pěkně ozdobit.
Studená malinová polévka
Pokud v parných dnech příliš neholdujete polévkám, měli byste změnit názor! Tento osvěžující krém je totiž zároveň i dezert plný vitamínů.
K přípravě budete potřebovat:
4 hrnky čerstvých nebo mražených malin
¼ hrnku brusinkového džusu nebo šťávy z bílých hroznů
½ až ¾ hrnku cukru (pokud jsou maliny dost sladké, můžete ubrat)
1 hrnek zakysané smetany
2 lžíce jemně nasekané máty
Maliny spolu s džusem a cukrem najemno rozmixujte. Směs následně přeceďte, díky čemuž se zbavíte semínek. Připravenou polévku nalijte do mísy. Přidejte smetanu a lehce promíchejte, aby barvy vytvořily krásnou kombinaci. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte ještě několika kapkami husté smetany, lístky máty a malinami či jiným drobným ovocem.
Grilovaný losos s malinovým přelivem
Spojení masa s ovocem není žádnou novinkou, ale většinou takto připravujeme maso tmavé, jako je zvěřina nebo hovězí, a používáme spíše sušené nebo podzimní ovoce. Malinovou omáčkou ale skvěle doplníte jemnou chuť ryb nebo drůbeže. Rozhodně ji musíte vyzkoušet!
K přípravě budete potřebovat:
450 g čerstvých malin
1 lžička másla
¼ šálku vody
1 lžička citronové nebo limetkové šťávy
1-2 lžíce malinového džemu
sůl a pepř
½ hrnku bazalkových lístků
400 g lososa
Bazalka na ozdobu
Maliny důkladně propláchněte a nechte řádně okapat. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte maliny, bazalkové lístky, džem, vodu a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat zhruba 10 minut. Poté odstavte, vyjměte z omáčky bazalku a nechte odpočinout. Omáčku můžete servírovat teplou, ale i vystydlou na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte lososa na grilu. Kousky ryby osolte a opepřete a položte je na středně rozehřátý gril. Opékejte zhruba 4 minuty z každé strany. Rozdělte porce na talíře a každý kousek přelijte trochou omáčky a dozdobte bazalkou.
Mini dortíky Pavlova
Dezert Pavlova, pojmenovaný po slavné ruské primabaleríně Anně Pavlové, patří do repertoáru všech světoznámých cukrářů.
Na těsto:
3 velká vejce
několik kapek citronové šťávy
150 g moučkového cukru
1 lžička balzamika (pomůže vytvořit tvrdou krustu)
75 g hořké rozpuštěné čokolády se 70 % kakaa (můžete a nemusíte přidávat)
Na krém:
1 polévková lžíce moučkového cukru
150 ml smetany na šlehání
Na ozdobu:
200 g malin
můžete přidat další ovoce jako jsou borůvky, jahody i rybíz
Předehřejte si troubu na 140 °C a plech si vyložte pečicím papírem. Oddělte žloutky od bílků, které pak v misce se špetkou soli a několika kapkami citronové šťávy vyšlehejte do tuhého sněhu. Postupně k němu přidávejte po lžících cukr a vytvořte hladkou, hustou a lesklou hmotu. Roztavenou čokoládu společně s balzamikem zapracujte do hmoty. Pokud čokoládu vmícháte krátce a jemně, vytvoří se mramorování.
Na pečicí papír poklaďte 6 stejně velikých kopečků, ve kterých uprostřed zadní stranou lžíce udělejte dolíček. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu, poté vypněte troubu, trochu otevřete dvířka a nechte 1 hodinu chladnout.
Mezitím vyšlehejte smetanu se lžící moučkového cukru a poklaďte jí na dortíky. Povrch ozdobte malinami a případně dalším ovocem.