Spolu s nástupem chladných dní se mění i naše chutě k jídlu a místo letních zeleninových salátů se radši zahřejeme výživnou polévkou. Ty jsou v těchto měsících skvělou volbou – díky tuku totiž naše tělo vstřebává všechny potřebné vitamíny.
Recept:
Lahodná bramboračka
Suroviny na 4 porce:
3 větší brambory
1/2 celeru
2 střední mrkve
1 petržel
2 stroužky česneku
hrst sušených hub
1 lžíce Ghí
2–3 lžíce polohrubé mouky
1,5 l vody
kmín dle chuti
majoránka dle chuti
půl lžičky soli
Postup:
Nejprve si namočíme houby na půl hodiny do studené vody. V hrnci necháme rozpustit Ghí, přidáme mouku a usmažíme jíšku.
Vše zalejeme studenou vodou, přidáme scezené houby a vaříme asi patnáct minut. Potom do hrnce přisypeme na kostky nakrájené brambory, nastrouhanou zeleninu, česnek, kmín a sůl. Vše povaříme dalších patnáct minut. Nakonec polévku dochutíme majoránkou, promícháme a můžeme servírovat na stůl.
Tip:
Bramboračka chutná nejlépe s čerstvým chlebem, a pokud navíc krajíce namažete ghíčkem, kombinace jednotlivých chutí bude ještě výraznější. Můžete vyzkoušet i ochucené a bylinkové varianty ghí nebo si ho sami kořením dochutit.