úterý 18. únor 2020 0:00

Bramboračka v duchu ajurvédy

Příroda byla v poslední době, co se týče houbařské nadílky, opravdu štědrá, a tak máme většinou zásoby nasušené i zamrazené. A byl by skoro hřích neuvařit si pravou domácí bramboračku! Pokud navíc místo obyčejného másla použijete Ghíčko, budete muset brzy chystat další várku. Tak dobrou bramboračku jste totiž nejspíš ještě nejedli.

Spolu s nástupem chladných dní se mění i naše chutě k jídlu a místo letních zeleninových salátů se radši zahřejeme výživnou polévkou. Ty jsou v těchto měsících skvělou volbou – díky tuku totiž naše tělo vstřebává všechny potřebné vitamíny.

 

Recept:

Lahodná bramboračka 

 

Suroviny na 4 porce:

 

3 větší brambory

1/2 celeru

2 střední mrkve

1 petržel

2 stroužky česneku

hrst sušených hub

1 lžíce Ghí 

2–3 lžíce polohrubé mouky

1,5 l vody

kmín dle chuti

majoránka dle chuti

půl lžičky soli

 

Postup:

 

Nejprve si namočíme houby na půl hodiny do studené vody. V hrnci necháme rozpustit Ghí, přidáme mouku a usmažíme jíšku.

 

Vše zalejeme studenou vodou, přidáme scezené houby a vaříme asi patnáct minut. Potom do hrnce přisypeme na kostky nakrájené brambory, nastrouhanou zeleninu, česnek, kmín a sůl. Vše povaříme dalších patnáct minut. Nakonec polévku dochutíme majoránkou, promícháme a můžeme servírovat na stůl.

 

Tip:

Bramboračka chutná nejlépe s čerstvým chlebem, a pokud navíc krajíce namažete ghíčkem, kombinace jednotlivých chutí bude ještě výraznější. Můžete vyzkoušet i ochucené a bylinkové varianty ghí nebo si ho sami kořením dochutit.