neděle 15. prosinec 2019 0:00

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Jogurtové perníčky s čokoládovou polevou

 

Potřebujete:

Perníčky

175 g Selského bílého jogurtu

100 g cukru

20 g žloutků

60 g vajec

15 g medu

5 g perníkového koření

20 g oleje

5 g jedlé sody

300 g hladké mouky

 

Postup:

1. V misce si smícháme cukr a med, přidáme jogurt, koření a olej.

2. Pořádně promícháme a postupně přidáváme i prosátou mouku s jedlou sodou.

3. Z připravené směsi vypracujeme těsto.

4. Připravíme si misku s vodou a plechy s pečícím papírem. Vždy si namočíme lžičku do vody a tou poté nabíráme kousky těsta. Vytváříme pak malé hromádky na plech.

5. Pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut.

 

Čokoládová poleva

100 g kvalitní čokolády

10 g kokosového oleje

 

Postup:

1. Čokoládu s kokosovým olejem necháme rozpustit ve vodní lázni a důkladně smícháme.

2. Hotové vychlazené perníčky namáčíme napůl do čokolády.

 

Bonus: cukrová poleva

50 g cukru moučka

20 g bílků

10 g citronové šťávy

 

Postup:

1. Vše smícháme dohromady a vytvoříme hladkou polevu.

2. Cukrovou polevou můžeme na hotové a vychladlé perníčky malovat libovolné ornamenty.

Tip: Do pečení zapojte i děti. Mohou míchat, nebo jen ochutnávat.

 

„Rychlocukroví“ - podávané teplé

 

Potřebujete:

300 g hladké mouky

10 g cukru krystal

6 g prášku do pečiva

2 g jedlé sody

75 g másla

75 g Selského bílého jogurtu Hollandia

30 g vajec

10 g studené vody

špetku soli

 

Postup:

1. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

2. Nakrájíme máslo na malé kousky a smícháme se sypkou směsí. Vypracujeme do žmolkovité konzis-tence.

3. V malé misce rozšleháme jogurt s vejcem a vodou.

4. Vlijeme do sypké směsi a důkladně promícháme.

5. Vyklopíme na vál posypaný moukou a hněteme, dokud se těsto dobře nespojí.

6. Hotové těsto rozválíme válečkem na tloušťku asi 2,5 cm a vykrájíme kolečka vykrajovátkem. Další možností je rozkrájet těsto jednoduše na čtverečky.

7. Zvolené tvary sušenek pokládáme na připravené plechy a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

8. Pečeme 12 až 15 minut při 200ᵒC.

Podáváme ještě teplé s medem nebo džemem.