úterý 5. listopad 2019 0:00

Vánoční pečení

Vánoce bezesporu patří k nejvýznamnějším svátkům v roce, kdy se sejdeme se svými blízkými v úzkém rodinném kruhu. Města, domy i okolí jsou slavnostně vyzdobená, nakupují se dárky a peče vánoční cukroví. Oslavy probíhají nejenom 24.prosince na Štědrý den, ale také 25.prosince na Boží hod a 26.prosince na svatého Štěpána.

Tomuto období předchází čtyřtýdenní advent, kdy se každou neděli zapaluje svíce na adventním věnci. Ke slavnostním dnům i štědrovečerní hostině patří také dobré jídlo symbolizující hojnost. V českých domácnostech se obvykle na Štědrý den podává rybí polévka, kapr a bramborový salát.

 

Ryba byla tradičním symbolem křesťanství a postním jídlem. Nejstarší zmínka o kaprovi na Vánoce se váže k roku 1253, kdy jej vlámský mnich z Rubruku jedl na dvoře mongolského chána.

 

A protože základem řady jídel jsou také mléčné výrobky, připravila Mlékárna Valašské Meziříčí recepty svátečně laděné. „Na vánoční svátky se těší malí i dospělí. Tomuto období předchází čas příprav, pečení a úklidu. Pečení cukroví k adventu neodmyslitelně patří, a proto jsme připravili pro naše zákazníky dva jednoduché recepty, které mohou rodiče péct s dětmi," uvádí ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí.

 

„Vánoční pracičky neboli medvědí tlapy jsou tradičním cukrovím, které pekly již naše prababičky. My je ochutili Bílým jogurtem z Valašska. Kysanou smetanu jsme pak využili na vánoční muffinky, které mohou naši zákaznicí upéct nejen na Vánoce," dodává Radka Benešová.

 

Vánoční pracičky

 

Ingredience

Bílý jogurt z Valašska 250 g

hladké mouky

200 g moučkového cukru

170 g ztuženého tuku

2 lžíce kakaa

tuk na formičky

moučkový a vanilkový cukr na obalení.

 

Postup

 

Nejprve vál prosejeme hladkou moukou, přidáme cukr, tuk a kakao. Pokud se nám těsto drolí můžeme přidat Bílý jogurt, dle potřeby.

 

Těsto vyválíme a odkrajujeme z něj kousky, které vtlačujeme do tukem vymazaných formiček na pracičky. Přeneseme je na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme, dokud se povrch těsta nelepí. Jakmile jsou pracičky hotové, vyklopíme je z formiček a ještě teplé obalujeme v cukru.

 

Vánoční muffiny

 

Ingredience

 

3/4 hrnku Kefírového mléka nízkotučného z Valašska

1 hrnek a 2 lžíce hladké mouky

1/2 hrnku holandského kakaa

1/2 lžičky jedlé sody

1/8 lžičky soli

3/4 hrnku krupicového cukru

1/4 hrnku rostlinného oleje

1 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

 

Postup

 

V míse smícháme hladkou mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. V robotu nebo ve větší míse si společně vyšleháme krupicový cukr, olej a vejce do pěny. Přidáme vanilkový extrakt. Střídavě přimícháme mouku s kakaem a Kefírovým mlékem.

 

 

Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Troubu předehřejeme na 170 °C.

 

Rozdělíme do připravených košíčků a dáme péct na 18 - 20 minut. Těsto obvykle vyběhne do výšky a udělá na dortíku kopeček.

 

Smetanový krém

 

400 g Kysané smetana z Valašska

200 g Čerstvé smetany z Valašska (pokud není k dispozici, můžeme použít i jinou)

4 lžíce cukru krupice

1 lžička vanilkového extraktu (nikoliv aroma)

 

Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí necháme pár hodin předem vykapat v plátěné utěrce. Lze klidně i přes noc v lednici. Smetana se tak zbaví přebytečné vody a bude krásně hustá. Šlehačku ušleháme společně s cukrem a vanilkovým extraktem do tuha.

 

Vykapanou kysanou smetanu lehce našleháme a opatrně po částech vmícháme ušlehanou šlehačku. Vznikne krásně nadýchaný, přesto docela pevný krém. Podle chuti můžeme přisladit a také obarvit potravinářským barvivem. Krém přendáme do zdobicího sáčku a nastříkáme na vychladlé dortíky. Celé dílo lze dozdobit vánočními hvězdičkami.