středa 4. září 2019 0:00

PLNĚNÁ PEČENÁ JABLKA

Když už vás bude honit mlsná, dejte si sezónní ovoce, třeba i sušené. Třeba švestky nebo meruňky. Ideální jsou i nejrůznější semínka. Ty můžete „zobat“ místo chipsů. Zpravidla mají vysoký obsah bílkovin a tuků, ale také vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Mohou být dobrou alternativou ke konzumaci masa, mléka nebo vajec.

Velkým hitem jsou chia semínka, která mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny, omega-3 nenasycených mastných kyselin a aminokyselin. Vhodná jsou při zvýšené zátěži. Trendem jsou rovněž i konopná semínka. Navíc má ideální poměr (1:3) esenciálních mastných kyselin (EMK) omega-3 a omega-6, což je lidskému tělu nejbližší, takže zajišťuje správnou funkci metabolismu.

 

PLNĚNÁ PEČENÁ JABLKA

 

Ingredience: 8 větších pevných jablek, hrstka rozinek, hrstka sušených meruněk, hrstka sušených brusinek, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku

 

Postup:

 

Troubu předehřejte na 180 °C. Z jablek vyřízněte jaderník a postavte je vedle sebe do keramické zapékací mísy. Všechny ostatní přísady spolu zamíchejte a naplňte jí díry po jaderníku. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až jablka zezlátnou.

Tip: Plněná pečená jablka jsou vynikající přílohou např. k pečené vepřové panence nebo krůtě.