středa 4. září 2019 0:00

Rychlé jablečné dezerty

Třebaže exotické ovoce je v chladných dnech lákavé, vsaďte na klasiku. Přece jen tropické ovoce muselo být řádně ošetřeno a „nadopováno“, aby vydrželo až k vám na talíř. „Vsaďte proto na lokální zdroje. Tradiční jablko nikdy nevyjde z módy. Obsahuje velké množství minerálních prvků, vitamínů, ale i enzymů, které jsou prospěšné pro trávení.

Jablko je zároveň osvědčený antioxidant,“ Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně.

 

Vločkový štrůdl bez lepku

 

Potřebujete:

Na těsto: 2 polévkové lžíce Univerzální směsi bez lepku, 2 hrnky vloček (rýžové, jáhlové, pohankové nebo jejich směs), 2-3 lžíce tekutého medu, 2 bílé neochucené jogurty, 1/2 hrnku vody,

 

Na náplň: 4-5 nastrouhaných jablek, podle chuti mleté ořechy, skořicový cukr, rozinky

 

Postup:

Vločky smícháme s vodou, přidáme med, jogurt a Univerzální směs bez lepku. Promícháme a na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme polovinu těsta do pruhu 10 cm širokého a 2 cm silného. Na pruh rozprostřeme nastrouhaná jablka, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy. Zbývajícím rozváleným těstem jablka přikryjeme. Pečeme při 200 °C asi 25 minut. Před dopečením rozetřeme rozpuštěným máslem.

 

Mřížkový koláč bez lepku

 

Potřebujete:

Na těsto: 250 g Univerzální směsi bez lepku, 1 kávová lžička Kypřicího prášku do pečiva bez lepku, 75 g cukru, 100 g másla, 1 vejce, 3 lžíce vody

Na náplň: Skořicový cukr, 200 g nastrouhaných jablek

 

Postup:

Z uvedených suroviny připravíme těsto, které necháme 1 hodinu odležet v lednici. Poté polovinu těsta vyválíme a přeneseme na dno dortové formy. Přidáme nastrouhaný jablka a posypeme skořicovým cukrem. Druhou polovinu těsta vyválíme na plát a rozkrájíme na 1,5 cm široké pruhy, které skládáme do mřížky na jablka. Hotovou mřížku potřeme rozšlehaný vejcem. Pečeme pro 170 °C po dobu asi 20 minut.