K večeři jsme se pustili do přípravy meruňkových knedlíků z tvarohového těsta, které jsou neuvěřitelně jednoduché a zároveň neskutečně dobré.
Trhanec s malinami
Ingredience na tento dezert se nápadně podobají surovinám na přípravu palačinek, ale palačinka to není. Těsto nadýchané jako obláček, ale pusinka to není... Tento sladký moučník je učiněná pohádka, i když se jmenuje dosti neromanticky. Věděli jste, že se trhanec původně servíroval s rozinkami namáčenými v rumu a ovocným kompotem ze švestek? My jsme si oblíbili verzi s malinami, s nimiž si trhanec doslova neumíme utrhnout od pusy.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Obtížnost: *
Ingredience:
500 ml mléka
250 g polohrubé mouky
4 vejce (bílky a žloutky oddělené)
50 g krupicového cukru
135 g másla
250 g malin
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce tuzemáku (BOŽKOV Tuzemský)
1 lžičku vanilkového extraktu
špetka soli
Postup:
1. Mléko nalijte do mísy, přisypte mouku a směs důkladně rozšlehejte. Postupně vmíchejte jeden žloutek za druhým, přidejte špetku soli, krupicový cukr, 35 gramů rozpuštěného másla a vanilkový extrakt.
2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi.
3. Na pánvi na středním plamenu rozpusťte zbytek másla na smažení a vlijte na něj množství takové množství těsta, aby vznikla palačinka vysoká zhruba půl centimetru. Opečte ji z obou stran.
4. Pokračujte dalšími kousky, dokud nespotřebujete všechno těsto.
5. V rendlíku nechte prohřát maliny s cukrem, vlijte rum a míchejte, dokud se neodpaří alkohol.
6. Upečené palačinky natrhejte na kousky a přelijte malinovou šťávou. Podávejte teplé.
Studená okurková polévka
Pokud máte pocit, že polévky k létu nepatří, nezapomínejte, že tělu dodávají důležité látky, tekutiny i potřebnou energii. Většina z nich je navíc velmi jednoduchá na přípravu, lehce stravitelná a neobsahuje mnoho kalorií. Takže jsou na letní oběd jako dělané. Studené polévky jsou oblíbené v zemích s tropickými teplotami, které se v posledních letech vyskytují i u nás. Proto je na čase obohatit váš polévkový repertoár zajímavým receptem, který nejen příjemně osvěží, ale také zasytí.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
Obtížnost: *
Ingredience:
4 salátové okurky
750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
150 g čerstvého kozího sýra
150 g sýra s modrou plísní
1 citron
čerstvá bazalka
sůl
pepř
Postup:
1. Okurky oloupejte, podélně rozřízněte a lžičkou vydlabejte semínka. Přebytečnou šťávu z okurek přes cedník vymačkejte do nádoby.
2. Okurku nakrájejte na kostičky a přidejte k vymačkané šťávě.
3. Přilijte studený vývar zbavený tuku, vše důkladně promixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes sítko.
4. Základ polévky ochuťte pepřem a šťávou z citronu dle chuti. Zatím nesolte!
5. Do základu přidejte nastrouhaný sýr s modrou plísní, čerstvý kozí sýr, lístky bazalky a znovu promixujte.
6. V tuto chvíli polévku osolte a dejte ji vychladit alespoň na dvě hodiny.
Lečo s cherry rajčátky
Kdo by neznal lehké letní jídlo ze zeleniny, které je snadné na přípravu a zároveň velmi chutné? Lečo, jež se připravuje z paprik a rajčat, se v posledních letech objevuje i na menu restaurací a bister. Možná i proto, že rajčata mají Češi čím dál raději. Podle Českého statistického úřadu byla spotřeba rajčat v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2017 už 11,8 kg! Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka, která jsme tentokrát použili i my. TIP! Nezapomeňte si naservírovat tenhle „znovu objevený“ letní recept s oblíbeným pečivem, bez něho by to nebylo ono!
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: **
Ingredience:
500 g krájených cherry rajčátek
200 g nakrájené šunky nejvyšší jakosti
1 velká cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
4 velká vejce
3 lžíce rajčatového pyré
2 lžíce olivového oleje
čerstvý tymián
zelená petrželka
sůl
pepř
špetka cukru
oblíbené pečivo
Postup:
1. Na rozehřátém oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibuli se šunkou. Přidejte pokrájené papriky a také osmahněte.
2. Poté přidejte pokrájená rajčata, čerstvý tymián a na mírném plameni duste asi dvacet minut, dokud lečo nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru.
3. V misce rozšlehejte vejce s pyré, vmíchejte do horkého leča a nechte prohřát.
4. Podávejte s pečivem, posypané sekanou petrželkou.
Slaný rajčatový koláč z listového těsta
Že bez ovoce nejsou koláče? Bez ovoce jsou koláče naslano! A nutno dodat, že vážně dobré. Zkuste náš slaný rajčatový koláč z listového těsta s cherry rajčátky. Ta jsou právě v tomto období nejšťavnatější a nejvýraznější, a tak je téměř hřích je nevyužít v receptu, kde – obzvlášť v kombinaci s tvarohem – vynikne jejich nasládlá chuť.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 40 minut
Obtížnost: *
Ingredience:
100 g šunky nejvyšší jakosti
350 g cherry rajčat
250 g sýru gouda
100 g tvarohu
3 vejce
balíček listového těsta
čerstvá bazalka
provensálské koření
sůl
pepř
Postup:
1. Těsto propíchněte vidličkou, vložte do předehřáté trouby a zprudka upečte tak, aby zůstalo světlé.
2. V míse smíchejte tvaroh, 2 vejce, pokrájenou šunku a strouhaný sýr. Směs osolte a opepřete.
3. Předpečený základ koláče pokryjte připravenou směsí.
4. Těsto přeložte na okrajích, potřete rozklepnutým vejcem a zasypte bylinkami dle chuti.
5. Pečte dozlatova na cca 30 minut.
Nakládaný hermelín s vlašskými ořechy
Hermelín vznikl pod rukama českých sýrařů po 1. světové válce jako „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu, které je dnes známé jako Pribina. Název Hermelín vymyslel pozdější šéf společnosti Madeta Ing. Josef Hojdar, který ho vybral s ohledem na podobnost jemného plísňového povrchu s královským pláštěm z hermelínu. Po tomto malém historickém gastrookénku už zbývá jen pár těchto „králů sýrů“ vydlabat, naplnit skvěle dochucenou směsí a „pořádně jim naložit“.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut
Obtížnost: *
Ingredience:
4 ks hermelínu
100 g vlašských ořechů
4 stroužky česneku
2 cibule
2 chilli papričky
1 l slunečnicového oleje
čerstvý tymián, rozmarýn a majoránka
Postup:
1. Hermelíny podélně rozřízněte na poloviny a lžičkou vydlabejte středy.
2. Vydlabaný obsah v misce promíchejte s nasekanými ořechy a utřeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. 3. Vydlabané půlky hermelínů naplňte připravenou směsí a přiklopte druhou polovinou sýra. 4. Vršky hermelínů posypte čerstvými, čerstvě nasekanými bylinkami a narovnejte do sklenice. Střídavě je prokládejte kroužky cibule a rozříznutými chilli papričkami. 5. Zalijte hermelíny olejem a nechte v lednici minimálně týden uležet.
Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta
Milovníci ovocných knedlíků, zpozorněte. Tenhle velmi snadný a rychlý recept na jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel se skládá jen z několika málo ingrediencí a chutná přímo pohádkově. Meruňky si navíc velmi dobře rozumí s tvarohem a obsahují velké množství beta-karotenu. Tento důležitý antioxidant mimo jiné brání organismus před poškozením volnými radikály, posiluje imunitu, chrání zrak a zlepšuje i kvalitu pokožky.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: **
Ingredience:
150 g hrubé mouky
250 g měkkého tvarohu 200 g meruněk
50 g moučkového cukru 1 vejce
4 lžíce másla sůl
.
Postup:
1. Do mísy dejte tvaroh, přidejte vajíčko a špetku soli a vše spojte. Přidejte hrubou mouku, směs promíchejte a dejte ji na chvíli odležet.
2. Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.
3. Meruňky omyjte, osušte, rozkrojte na půlky a zbavte je pecek.
4. Odpočinuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a vyválejte do válečků s průměrem cca 6 cm.
5. Z jednotlivých válečků ukrajujte díly, které v dlani následně rozplácnete. Do středu dejte půlku meruňky, opatrně ji zabalte do těsta a nakonec těsto ještě trochu vyválejte dokulata.
6. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 5 minut.
7. Uvařené knedlíky opatrně vylovte děrovanou naběračkou a podávejte s rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukre