čtvrtek 15. srpen 2019 0:00

Celerovo-mrkvová pomazánka s tofu nebo pohankové palačinky

Svačinka by neměla chybět ani mezi obědem ve škole a domácí večeří. Sáhnout můžete třeba po mléčném výrobku s čerstvým ovocem nebo müsli tyčince bez přidaného cukru, křehkém chlebu se sýrem a zeleninou nebo opět celozrnném pečivu s pomazánkou. I tuto svačinku si děti mohou připravovat samy. Nejprve s vaší pomocí, později to zvládnou i bez dospělého dozoru.

Celerovo-mrkvová pomazánka s tofu

 

Ingredience:

• 1/2 bulvy celeru

• 3 střední mrkve

• 1 uzené tofu

• 2 lžíce nízkotučného jogurtu

• 2 lžíce sójové majolky

• pepř

 

Postup:

Celer i mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Uzené tofu také nastrouháme na jemném struhadle a vše smícháme s 2 lžícemi nízkotučného jogurtu a 2 lžícemi sójové majolky.

Ochutíme mletým pepřem, případně špetkou soli.

 

Pikantní tuňáková pomazánka

 

Ingredience:

· 200 g tuňáka ve vlastní šťávě – ideálně

filety

· 1 jarní cibulka

· 125 g sýra Philadelphia Light nebo Gervais

Light

· špetka chilli

· sůl

· pepř barevný

· dijonská hořčice

·  salátová okurka

 

Postup:

Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte tuňáka, nakrájenou jarní cibulku, sýr Philadelphia light nebo Gervais Light a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem, chilli. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i dijonskou hořčici. Hotovou pomazánku natírejte o na kolečka salátové okurky. Ozdobte kolečky cherry rajčat nebo olivou.

 

Tuňáková pomazánka

 

Ingredience: 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (ne drcený), 1 nízkotučný tvaroh, 1 cibule, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl a pepř na dochucení

 

Postup: Tuňáka smíchejte s tvarohem a nadrobno nakrájenou cibulkou, dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Natírejte na toasty

 

Pomazánka s tofu, tvarohem a tuňákem

 

Suroviny:

• 1 uzené tofu

• 1 konzerva tuňáka

• 200g nízkotučný tvaroh

• 1 lžíce dijonské hořčice

• jarní cibulku nebo pažitku

• citronovou šťávu

• sůl a pepř dle chuti, může být i jedna feferonka

 

Postup:

Všechny ingredience rozmixujte. Přidejte najemno posekanou jarní cibulku nebo pažitku. Lehce osolte, opepřete a výslednou chuť dolaďte šťávou z citronu.

 

Zdravý moučník bez tuku a mouky

Suroviny:

· 2 vejce

· 150 ml mléka

· 3 čajové lžičky medu

· 1 čokoládový pudink 

· 3 najemno nastrouhaná jablka

· na zahuštění rozemleté cereálie 

cca 10 polévkových lžic

· kokosový olej a kokos na vysypání formy

 

Postup:

 

Vyšlehejte vejce s medem a mlékem, do vyšlehaných surovin přidejte nastrouhaná jablka, rozemleté cereálie a pudink  a směs vyšlehejte. Pokud je směs řídká, můžete ji zahustit cereáliemi I. Naplňte do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané kokosem. Pečte na 170–180 °C asi 1 hodinu.

 

Pomazánka z červené čočky s vejcem

 

Suroviny: 50 g červené čočky, 1 vejce, 50 g šunky, 1 kyselá okurka, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička dijonské hořčice, pepř, sůl himalájská, toasty

 

Postup:

 

Červenou čočku uvařte doměkka, pak rozmixujte. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Vejce, šunku, cibuli a okurku nakrájejte na kousky a smíchejte s čočkou, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte hořčicí, pepřem a solí, pokud je potřeba. Nakonec rozmixujte dohladka a natírejte na toasty

 

Pohankové palačinky

 

Suroviny: 75 g pohankové mouky, 10 g tapiokové škrobové mouky, ¼ lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky kokosového oleje, 1 lžička kokosového cukru, 200 ml vody

 

Postup:

 

Ze všech surovin připravte řidší palačinkové těsto, které nechejte 20 minut odležet. Poté ho znovu důkladně promíchejte. Pánev s nepřilnavým povrchem lehce vytřete kokosovým olejem, rozehřejte a nalijte na ni menší naběračku těsta a krouživým pohybem jej nechejte roztéct k okrajům pánve. Smažte, dokud povrch palačinky neztuhne a okraje se začnou samy odlepovat. Poté opatrně palačinku obraťte a krátce osmažte i z druhé strany. Hotové palačinky skládejte na sebe a přikryjte talířem, díky čemuž ještě trochu zvlhnou a dají se lépe rolovat.

 

Varianty náplně: marmeláda nebo maková náplň:

150 g mletého máku smíchejte s kokosovým cukrem a krátce povařte v 150 ml kokosového mléka, můžete přidat nasekané mandle.

 

Vajíčkovo-špenátové muffiny

Suroviny: 3 vajíčka, hrst špenátových listů, 50 g šunky, ½ nakrájené červené papriky

 

Postup: Vajíčka prošlehejte, osolte, opepřete, přidejte nakrájené špenátové listy, šunku a papriku. Směs nalijte do formy na muffiny, pokud je potřeba, tak ji nejprve vymažte kokosovým olejem. Pečte na 150 °C cca 50 min. podle potřeby, aby byla vajíčka hotová. Podávejte s kouskem uzeného lososa zakapaného citrónem