středa 3. duben 2019 0:00

Veganské recepty vhodné nejen pro období předvelikonočního půstu

Veganství a vegetariánství je stále populárnějším způsobem životního stylu, jedná se ale o velmi specifické způsoby stravování. Kampaň „Rostlinné pondělí“ (www.rostlinnepondeli.cz), která v různých podobách existuje již přes 100 let, neprosazuje vegetariánství nebo veganství jako takové, ale větší množství jídel z rostlinných zdrojů tak, aby byl jídelníček vyvážený. Pro začátek zařazením jednoho vege-dne.

Snídaně

 

Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, kompotovaným ovocem a ořechy

 

Ingredience na 1 porci:

75 g jáhel

200 ml rostlinného mléka

100 g kompotovaných meruněk nebo švestek

20 g vlašských ořechů

 

Postup:

Na přípravu kaše můžeme použít buď jáhly, nebo instantní jáhlovou kaši. Pokud zvolíme jáhly, je nutné je před vařením nejprve propláchnout studenou vodou a pak je spařit vroucí vodou. Potom na ně nalijeme vařící rostlinné mléko a jáhly na mírném ohni uvaříme doměkka. Hotovou kaši omastíme a ozdobíme kompotovanými meruňkami nebo švestkami a nasekanými ořechy.

Čas:

15 minut

 

Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí

 

Ingredience na 1 porci:

50 g pohanky

200 ml rostlinného mléka

100 ml vody

1 lžíce agávového sirupu

10 g lněného semínka

skořice

ořechy a čerstvé ovoce dle potřeby (tip: borůvky, mandle)

 

Postup:

Do hrnce nalijeme rostlinné mléko s vodu a přivedeme k varu. Přidáme pohanku a vše důkladně promícháme. Odstavíme a necháme chvíli odstát. Přidáme Floru Linie a zamícháme. Dochutíme skořicí, agávovým sirupem a lněným semínkem.

 

Čas:

15 minut

 

Oběd

 

Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí & batátové pyré

 

Ingredience na 4 porce karbanátky:

150 g sójového granulátu

500 g červené řepy

250 g mouky

3 lžíce sójové omáčky

250 ml vody

2 stroužky česneku

3 lžíce chia semínek

rostlinný olej

 

Postup:

Budeme potřebovat sójový granulát připravený podle návodu. Granulát necháme okapat a dáme do mísy, přimícháme syrovou červenou řepu, kterou oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vodu, chia semínka, sójovou omáčku, prolisovaný česnek a nakonec mouku. Ze směsi vytvarujeme karbanátky. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme olejem. Pečeme při teplotě 180 °C, dokud nemají karbanátky světle hnědou kůrku.

 

Ingredience na 4 porce batátové pyré:

 

2 větší batáty

400 ml rostlinného mléka

sůl a pepř dle chuti

 

Postup:

 

Batáty oloupeme, nakrájíme a vaříme ve vodě do změknutí. Uvařené batáty scedíme, přidáme Floru a rostlinné mléko. Tyčovým mixérem vymícháme hladké pyré.

 

Čas:

60 minut (karbanátky) + 20 minut (batátové pyré)

 

Večeře

 

Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou

 

Ingredience na 1 porci:

80 g celozrnného chleba

½ celeru

1 menší mrkev

sůl, citronová šťáva a petrželová nať dle chuti

sýr

 

Postup:

Najemno nastrouháme celer a mrkev, osolíme, přidáme citronovou šťávu a smícháme se sýrem. Ozdobíme petrželovou natí a podáváme s celozrnným chlebem.

 

Čas:

10 minut

 

Žitný chléb s bazalkovou pomazánkou

 

Ingredience na 6 porcí:

150 g Flora Original

60 g bazalky

80 g sušených rajčat

půl lžičky mleté papriky

sůl a pepř dle chuti

žitný chléb (1 porce = 80 g)

 

Postup:

Rajčata i bazalku posekáme co nejvíce najemno a v míse vše smícháme.