Snídaně
Jáhlová kaše s rostlinným mlékem, kompotovaným ovocem a ořechy
Ingredience na 1 porci:
75 g jáhel
200 ml rostlinného mléka
100 g kompotovaných meruněk nebo švestek
20 g vlašských ořechů
Postup:
Na přípravu kaše můžeme použít buď jáhly, nebo instantní jáhlovou kaši. Pokud zvolíme jáhly, je nutné je před vařením nejprve propláchnout studenou vodou a pak je spařit vroucí vodou. Potom na ně nalijeme vařící rostlinné mléko a jáhly na mírném ohni uvaříme doměkka. Hotovou kaši omastíme a ozdobíme kompotovanými meruňkami nebo švestkami a nasekanými ořechy.
Čas:
15 minut
Pohanková kaše s rostlinným mlékem a skořicí
Ingredience na 1 porci:
50 g pohanky
200 ml rostlinného mléka
100 ml vody
1 lžíce agávového sirupu
10 g lněného semínka
skořice
ořechy a čerstvé ovoce dle potřeby (tip: borůvky, mandle)
Postup:
Do hrnce nalijeme rostlinné mléko s vodu a přivedeme k varu. Přidáme pohanku a vše důkladně promícháme. Odstavíme a necháme chvíli odstát. Přidáme Floru Linie a zamícháme. Dochutíme skořicí, agávovým sirupem a lněným semínkem.
Čas:
15 minut
Oběd
Karbanátky z červené řepy se sójovou drtí & batátové pyré
Ingredience na 4 porce karbanátky:
150 g sójového granulátu
500 g červené řepy
250 g mouky
3 lžíce sójové omáčky
250 ml vody
2 stroužky česneku
3 lžíce chia semínek
rostlinný olej
Postup:
Budeme potřebovat sójový granulát připravený podle návodu. Granulát necháme okapat a dáme do mísy, přimícháme syrovou červenou řepu, kterou oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vodu, chia semínka, sójovou omáčku, prolisovaný česnek a nakonec mouku. Ze směsi vytvarujeme karbanátky. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme olejem. Pečeme při teplotě 180 °C, dokud nemají karbanátky světle hnědou kůrku.
Ingredience na 4 porce batátové pyré:
2 větší batáty
400 ml rostlinného mléka
sůl a pepř dle chuti
Postup:
Batáty oloupeme, nakrájíme a vaříme ve vodě do změknutí. Uvařené batáty scedíme, přidáme Floru a rostlinné mléko. Tyčovým mixérem vymícháme hladké pyré.
Čas:
60 minut (karbanátky) + 20 minut (batátové pyré)
Večeře
Celozrnný chléb s celerovo-mrkvovou pomazánkou
Ingredience na 1 porci:
80 g celozrnného chleba
½ celeru
1 menší mrkev
sůl, citronová šťáva a petrželová nať dle chuti
sýr
Postup:
Najemno nastrouháme celer a mrkev, osolíme, přidáme citronovou šťávu a smícháme se sýrem. Ozdobíme petrželovou natí a podáváme s celozrnným chlebem.
Čas:
10 minut
Žitný chléb s bazalkovou pomazánkou
Ingredience na 6 porcí:
150 g Flora Original
60 g bazalky
80 g sušených rajčat
půl lžičky mleté papriky
sůl a pepř dle chuti
žitný chléb (1 porce = 80 g)
Postup:
Rajčata i bazalku posekáme co nejvíce najemno a v míse vše smícháme.