čtvrtek 13. prosinec 2018 0:00

Sandra peče koláče z tvarohu i žervé

Sandře Selinger nikdo neřekne jinak než Sanny. To kvůli jejímu úsměvu velkému jak slunce. Péct začala před třemi lety, kdy dělala provozní v jednom hotýlku. „Při pečení jsem se cítila báječně, tak nějak svá. Tak jsem pekla čím dál víc a zkoušela stále složitější cukrovinky. Pak přišel den, kdy jsem upekla první koláč podle svého vlastního receptu. A byl báječný!“ popsala své začátky Sandra.

Dnes žije Sandra s manželem v Brně, kde mají její dobroty větší odbyt. Její vlajkovou lodí, jak sama říká, jsou cheesecakes. „Baví mě hledání nových, zajímavých a netradičních chutí. Cheesecakes mi přesně tohle umožňují,“ objasnila Sandra, která si hru umí užít. Upeče vše od mini dezertů až po svatební dorty. Její pečení je výjimečné zejména v tom, že nemá žádnou pevně danou nabídku. „S každým klientem společně tvoříme příběh koláče. Najdeme oblíbené chutě, vymyslíme možné kombinace a tím dodáme každému koláči jedinečnost,“ dodala Sandra.

 

Čokoládový koláč s žervé krémem

 

Ingredience (10–12 porcí)

 

Korpus:

 

* 250 g máslových sušenek * 55 g Tradičního másla z Moravy

* 2 polévkové lžíce holandského kakaa

Čokoládová ganache:

* 250 ml 30% smetany

* 200 g kvalitní hořké čokolády

Čokoládový krém: * 600 g Jaroměřického žervé

* 100 g mascarpone

* 4 polévkové lžíce moučkového cukru

* čokoládová ganache

* 3 vejce

 

1,5 hodiny práce + odležení

 

Korpus: Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C. Sušenky rozdrtíme spolu s kakaem v mixéru nebo ručně válečkem. Máslo rozpustíme a poté spojíme se sušenkami. Vzniklou hmotu vmačkáme na dno formy. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.

 

Čokoládové ganache: Smetanu dáme vařit. Až začne bublat, přidáme nalámanou čokoládu. Směs vymícháme do hladka. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

 

Čokoládový krém: Ručně smícháme Jaroměřické žervé, mascarpone a cukr. Do hladké směsi po jednom zašleháme vejce a nakonec opatrně přimícháme čokoládovou ganache. Vzniklý krém nalijeme na sušenkový základ. Do předehřáté trouby vložíme pekáč naplněný vodou, na něj položíme mřížku a na mřížku koláč. Pečeme 35 minut, poté otevřeme troubu a koláč necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

 

Koláč je nejlepší druhý den, přes noc jej vychladíme v ledničce.

 

Tipy na zdobení: Koláč můžete zalít další čokoládovou ganache, ovocným rozvarem, slaným karamelem nebo šlehačkou. Hlavně aby vám chutnalo.

 

Křehký vanilkový koláč s citrónovým přelivem

 

Ingredience (10–12 porcí)

 

Křehké těsto: * 140 g vychlazeného Tradičního másla z Moravy

* 2 žloutky

* 70 g prosátého moučkového cukru

* 1 polévková lžíce vanilkového cukru

* kůra z citrónu

* 210 g hladké mouky

* 1 čajová lžička prdopeče (prášku do pečiva)

* špetka soli

 

Vanilkový krém: * 300 g Jaroměřického žervé

* 100 g mascarpone

* 100 ml 30% smetany

* 4 polévkové lžíce vanilkového cukru

* zrníčka z půlky vanilkového lusku

* 1 polévková lžíce vanilkového pudinku

* 3 vejce

Citrónový přeliv:

* 4 žloutky

* 70 g třtinového cukru

* 70 ml čerstvé citrónové šťávy

* 50 g másla

 

Keramická koláčová forma, 1 hodina práce + odležení těsta

 

Těsto: Křehké těsto připravíme alespoň 3 hodiny dopředu, nejlépe ho necháme odležet přes noc. Smícháme všechny sypké suroviny, nastrouhanou kůru z citrónu, žloutek a na malé kousky nakrájené studené máslo. Nejprve směs jemně umixujeme a poté ji rychle zpracujeme rukama, aby zůstala křehká, nesmí se přepracovat. Je-li konzistence těsta příliš sypká, můžeme přidat 3 lžíce ledové vody. Krásně spojené těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice.

 

Troubu předehřejeme na 175 °C a mezitím těsto vyválíme, přeneseme do máslem vymazané formy a propícháme po celé ploše vidličkou. Důležité je těsto zatížit, aby nedělalo při pečení bubliny – jako zátěž použijeme pečicí papír vysypaný suchými fazolemi nebo hrachem. Pečeme 15 minut, potom sundáme zátěž a pečeme ještě asi 7 minut, aby těsto zezlátlo.

 

Vanilková vrstva: Jaroměřické žervé, mascarpone, smetanu, cukr a vanilku vyšleháme do spojení a poté po jednom ručně vmícháme vejce. Nakonec jemně vmícháme vanilkový pudink. Krém nalijeme na připravený korpus a pečeme dalších 30 minut.

Citrónový přeliv: Přeliv připravíme tak, že smícháme všechny suroviny a ve vodní lázni je mícháme tak dlouho, až nám vznikne krásně hustá směs. Tu následně nalijeme na upečený koláč.

 

Tip navíc: Vyšlehejte zbylé bílky s cukrem do pevného sněhu. Ten naneste na koláč a opečte flambovací pistolí.