středa 13. červen 2018 0:00

Tipy Ivana Vodochodského pro správné marinování

Grilované dobroty jsou po chladných měsících vítaným osvěžením. Kuchtění venku na zahradě, na terase nebo v městských parcích má své neopakovatelné kouzlo. Pokud si chceme dopřát lákavé pochoutky, neměli bychom zapomínat na několik důležitých zásad.

Šéfkuchař Ivan Vodochodský radí, jak si hravě poradit s přípravou chutných pokrmů na grilu:

 

1. Základem každého chutného jídla je kvalitní maso – vyhněte se baleným masům ze supermarketu!

 

2. Nikdy bychom neměli zapomínat na sůl a maso těsně před grilováním lehce nasolit. Jakmile se maso nenasolí předem, pak už se dosolit nedá. Maso sice pustí ze začátku vodu, ale ta se po nějaké době vtáhne zpět a maso nám krásně prosolí.

 

3. Podobně je to i se zeleninou a sýry, na které se musí dát koření hned na začátku, jinak by se už nedochutily.

 

4. Při použití bylinek bychom měli být obezřetní. Při grilování se pálí a pak dodávají masu hořkou chuť, někdy je lepší bylinky před grilováním setřít.

 

5. Při výběru koření bychom měli zkoumat složení směsí, používejte kořenicí směsi se sníženým obsahem soli nebo bez soli.

 

Tipy Ivana Vodochodského pro správné marinování

 

1. Kvalitní hovězí maso stačí jen lehce okořenit pepřem, solí a bylinkami. Ideální volbou je tymián, šalvěj, medvědí česnek, rozmarýn nebo bazalka.

 

2. Ostatní druhy masa je vhodné marinovat, ale musíme mít na paměti, že marináda má masu pomoci, ne jeho chuť přetlouct.

 

3. Nikdy nekupujte již marinovaná masa. Většinou ukrývají nějaké nedostatky.

 

4. Maso marinujte 1 až 3 hodiny před grilováním. Delší marinování maso znehodnocuje.

 

5. Pro marinování se skvěle hodí citrusové šťávy, které přirozeně zjemní maso a ochrání ho před vysušením. Navíc napomáhají lehčímu trávení. Rovněž je vhodný kvalitní olej, víno nebo pivo.

 

6. Zbylou marinádu můžeme vzít, na grilu svařit na pánvi, přidat máslo a pak, až se maso ugriluje, marinádou připravené kousky opět lehce potřít.

 

7. Marinádu raději osušte před vložením masa na gril, jinak by tekla do grilu a šlehající plameny by maso připálily.

 

8. Marinády si můžeme vyrobit do zásoby, správně uskladněné v zavařovací lahvi vydrží v lednici celé léto.

 

9. Aby maso po grilování zůstalo šťavnaté, je důležité nechat ho po grilování odpočinout 5–10 minut před konzumací.

Nejlépe zabalené v alobalu a položené na víko grilu nebo někde blízko tepla.