Víte, že co do nejnižšího počtu kalorií se na druhém místě hned po melounu řadí oblíbené jahody? Obsahují jen 34,9 kcal / 100g. Jsou tedy ideálním ovocem pro letní mlsání i pokud jste v přípravě na plážovou sezonu.
Takže – jakmile se budete chystat s kamarádkami na piknik nebo na plovárnu, vyhněte se připraveným sladkostem ve stáncích a bistrech, a překvapte je skvělým domácím dezertem z dobrých surovin.
Jahodový puding s chia semínky
Počet kusů: 5
Ingredience
Mandlové mléko neslazené: 400 ml
Med: 60 g
Cukr s mandlovou příchutí: 10 g
Čerstvé jahody: 150 g
Vanilkový cukr Vitana: 10 g
Chia semínka: 100 g
Postup
Rozmixujeme jahody s polovinou medu a odstavíme. Do mandlového mléka zamícháme chia semínka, vanilkový cukr, med, cukr s mandlovou příchutí a necháme 5 minut nabobtnat. Před přípravou pudink zamícháme, podle potřeby zředíme mlékem. Plníme skleničky střídavě - puding a jahody. Necháme vychladnout asi 1 hodinu.
Tip: mandlové mléko lze nahradit kokosovým mlékem.
Kořeněný čokoládový jahodový fondant
Počet kusů: 15
Ingredience
Vejce: 5 ks
Žloutky: 5 ks
Mouka hladká: 90 g
Cukr krupice: 100 g
Máslo 75 g
Čokoláda chilli hořká: 100 g
Zázvor sušený: 2 g
Skořice mletá Vitana: 5 g
Tymián sušený: 2 g
Kajenský pepř: 5 g
Náplň: Jahody 100 g
Vanilkový cukr Vitana 2 sáčky = 20g
Postup
Jahody omyjeme, zbavíme zelených částí a vidličkou rozmačkáme, smícháme s vanilkovým cukrem a sušeným tymiánem. Jahody vaříme asi 3 minuty, odstavíme. Nalijeme do malých formiček a necháme zmrazit. Rozpustíme máslo a čokoládu chilli. Vyšleháme na nejnižší rychlost vejce, žloutky, mouku, cukr, rozpuštěné máslo, čokoládu a koření. Čokoláda s máslem nesmí být příliš teplá. Šleháme 5 minut. Těsto nalijeme do odměrky a dáme vychladit do lednice po dobu, než se vymrazí jahody. Těsto můžeme nechat odležet i do druhého dne.
Připravíme si porcelánové mističky, které vymažeme povoleným máslem a vysypeme hladkou moukou nebo strouhanou jádrovinou. Do formiček nalijeme vychlazené těsto do 2/3 a do středu vložíme mražené jahody. Pečeme na 180 °C po dobu 8 – 10 minut podle velikosti formiček. Před vyklopením necháme chvilku vychladnout. Fondánek se odchlípne od stěn a půjde lépe vyklepnout.
Jahodové brownie
Počet kusů: 20
Ingredience
Vejce: 4 ks
Cukr krupice: 280 g
Vanilkový cukr: 20 g
Rozpuštěné máslo: 210 g
Hořká čokoláda: 400 g
Mouka hladká: 100 g
Čerstvé jahody: 50 g
Poleva kakaová Vitana 2 sáčky = 200g
Čerstvé jahody: 100 g
Postup
Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny při nízké rychlosti. V rozehřátém másle rozpustíme čokoládu. Ručně metličkou přimícháme do vyšlehaných vajec. Nakonec přimícháme mouku a nakrájené jahody. Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče 30 x 20 cm. Pečeme 25–30 minut na 170 °C. Necháme vychladnout a připravíme si polevu. Kakaovou polevu Vitana připravíme dle návodu. Nakrájené brownie ozdobíme nakrájenými jahodami a polijeme kakaovou polevou.
Tip: připravte si brownie den dopředu, bude se lépe krájet.
Jahodové celozrnné galetky
Počet kusů: 1
Ingredience
Celozrnná mouka: 200 g
Sůl: 2 g
Máslo: 100 g
Olivový olej: 30 ml
Bílý jogurt: 100 g
Ledová voda – podle potřeby: 30 g
Citronová šťáva: 5 ml
Čerstvé jahody: 500 g
Sypká směs - celozrnná mouka: 50 g
Cukr krupice: 30 g
Cukr citronový 1 sáček = 20 g
Mleté mandle nebo mandle plátky: 50 g
Žloutek na potření: 1 ks
Voda: 10 ml
Želatina na sladké i slané Vitana 0,5 sáčku = 9 g
Postup
V míse smícháme celozrnnou mouku, povolené máslo, jogurt, sůl, olivový olej. Ledovou vodu přiléváme podle potřeby. Smícháme do tužšího těsta. Necháme přikryté odležet. Omyté a očištěné jahody nakrájíme na čtvrtiny, pokapeme citrónovou šťávou. V misce si připravíme sypkou směs z celozrnné mouky, cukru a mandlí.
Těsto rozválíme do kulatého tvaru. Vložíme na pergamenový papír do oválné zapékací formy. Uprostřed těsta rozsypeme sypkou směs, naskládáme jahody. Necháme okraje volné (asi 5 cm) a přeložíme je přes část jahod. Mašlujeme žloutkem smíchaným s vodou. Pečeme na 170 °C asi 40 minut.
Tip: pokud chcete na galetkách mít ovoce déle čerstvé, tak je potřete Želatinou na sladké i slané Vitana. Galetky se budou lesknout. Použijte polovinu sáčku na polovinu množství vody.