Letní počasí nás tradičně láká k trávení volného času s přáteli venku. Ideálně při příjemném posezení s grilováním lahůdek pod širým nebem a jak jinak, než v doprovodu svěžích kvalitních vín.
Ve spolupráci s víny Jacob's Creek, školou vaření Cerexim, grily Outdoorchef a magazínem Wine & Degustation vzniklo po pečlivé přípravě speciální čtyřchodové grilovací menu, které zvládne každý. Menu snoubí chutě grilovaných pokrmů z masa a ryb s perfektní chutí tichých i šumivých vín Jacob's Creek.
Vychutnejte si jednotlivé pokrmy sladěné spolu s víny k dokonalým gurmánským prožitkům!
Tygří krevety s chilli a citronem
Snoubení s vínem:
Shiraz Rosé, Jacob's Creek
Oblíbené lehké růžové víno, které působí svěže a voní i chutná po ovoci. Barva tohoto vína připomíná zralou jahodu a rané letní jablko. V chuti se odráží vyzrálá jahoda a zralá malina.
Zhodnocení sommeliéra: Kombinace, která potěší nejen chuťové smysly, ale i oko nejednoho labužníka. Růžová barva vína ladí s čerstvě připravenými růžovými krevetami. Ovocná a jemně pikantní chuť, typická pro růžová vína z odrůdy Shiraz pak příjemně doplní tento lehký pokrm a poradí si i s kořenitými tóny chilli, zázvoru a koriandru, kterým je tento pokrm nápaditě obohacen.
Pražma královská na bylinkách
Snoubení s vínem:
Sauvignon Blanc, Jacob's Creek
Suché, středně plné víno s tropickou příchutí mučenky a guavy, se svěžím, ostrým povrchem.
Zhodnocení sommeliéra: Jedná se o velmi typické snoubení svěžího vína Sauvignon Blanc, jehož svěží a aromatický profil si s rybími pokrmy výborně rozumí a jeho svěží chuť s odrůdově charakteristickými zelenými tóny se velmi dobře doplní ke kořenitosti čerstvého tymiánu a svěžesti citronové kůry.
Vepřová panenka s rozmarýnem a vinnou marinádou
Snoubení s vínem:
Shiraz Reserve, Jacob's Creek
Červené plné víno pochází z oblasti Barossa. Zdejší teplé dny a chladné noci umožňují optimální rozvoj intenzivních chutí. Vykazuje komplexní chutí moruše, švestek, čokolády a koření s výbornou délkou ovoce.
Zhodnocení sommeliéra: Velmi tradiční kombinace grilovaného vepřového masa s výrazně ovocným a ohnivým vínem z odrůdy Shiraz. Jeho chuť červeného peckového ovoce spojená s kouřovými chuťovými vjemy se s grilovanou panenkou s rozmarýnem výborně doplňuje. Souznění chutí je ještě umocněno použitím tohoto vína při přípravě vinné marinády.
Grilovaný ananas s karamelem
Snoubení s vínem:
Sparkling Rosé, Jacob's Creek
Šumivé víno vyrobené tradiční metodou zráním v láhvi. Je tvořeno z odrůd Pinot Noir (70 %) a Chardonnay (30 %). Ve vůni poznáme jemné tmavé peckoviny, v chuti měkce ovocné, bohatě perlivé se svěží až delikátní dochutí.
Zhodnocení sommeliéra: Hravé snoubení šumivého růžového vína se sladkým grilovaným ananasem. Perlení vína otevře vaše chuťové pohárky, což umocní požitek z tohoto šťavnatého dezertu. Příjemně ovocný profil vína doplňuje chuť ananasu a zároveň si hravě poradí s karamelem a skořicí, jímž je tento dezert dochucen.
Recepty na celé menu naleznete v kuchařce „Menu pro grilování s víny Jacob's Creek“. Přejeme Vám příjemně strávené chvíle při kulinářských přípravách a zejména pak při samotné konzumaci vlastnoručně ugrilovaných lahůdek ve spojení s víny Jacob’s Creek.
Historie vinařství Jacob's Creek
Výrazná, svěží a především vysoce kvalitní vína Jacob's Creek mají za sebou bohatou historii bezmála 170 let. V roce 1846 vysadil Johann Gramp první vinici, aby v roce 1850 oslavil svou první sklizeň. Jeho starý vinný sklep stojí na svém původním místě dodnes. Dnes vinařství patří do portfolia světové skupiny Pernod-Ricard, která je druhá největší ve výrobě destilátů a vína na světě. V ČR vína Jacob's Creek dodává společnost Jan-Becher.
Více informací na Facebooku Jacob's Creek nebo na www.jacobscreek.com